ED - Zuidoost-Brabant springt in de bres voor Sint Maarten

Drie jaar woonde en werkte ze op Sint Maarten. Anderhalve maand geleden pas verhuisde ze terug naar Boekel. Nu voert basisschooldocent Juul Aldenhuijsen (38) actie, samen met haar drie kinderen. "Dat is wel het minste wat we kunnen doen."

Samen met Loet (10), Suus (9) en Peer (8) keek Aldenhuijsen vorige week woensdag naar het jeugdjournaal. Met afschuw aanschouwden ze het spoor van verwoesting dat orkaan Irma op hun eiland achterliet. "Maandag pas kregen we contact met de beste vriendin van Suus", zegt Aldenhuijsen. "We zitten nog in onzekerheid over veel andere vriendjes en buurtgenoten.”

Aldenhuijsen besloot in actie te komen. De kinderen ook. Ze zamelen geld in voor de voormalige werkgever van Aldenhuijsen, de Stichting Katholiek Onderwijs St. Maarten.

Het gaat snel volgens Aldenhuijsen. Vooral de kinderen zijn niet te stoppen. "Het is ook een manier om het hele gebeuren te verwerken voor ze”, vermoedt ze. "Zondag gingen ze naar de markt in Gemert om geld op te halen. Op school hebben ze een presentatie gehouden.”

Aldenhuijsen is bezig met het opzetten van een stichting met de naam Stay Strong SXM. Via de site doneeractie.nl kunnen mensen geld storten. Al 25 scholen hebben zich bij haar gemeld met geplande acties. "Ze organiseren sponsorlopen en markten. Of zamelen lege flessen in.”

 

Rebuild SXM
Rebuild SXM is de naam van een actie die vanuit Eindhoven en Tilburg is opgestart door John Sandiford en Cyriel Pfennings-Richardson, twee Sint-Maartenaren die al jaren in Nederland wonen en werken.

Ze zijn ze nog volop bezig om de donatie-campagne verder in de steigers te zetten. "Er wordt elke dag hard gewerkt", zegt Sandiford. "Of het een succes wordt? Ik heb er een positief gevoel over, we krijgen veel reacties."

Ook Gerrie Waden (35) helpt mee. Haar auto zat woensdagmiddag tjokvol spullen. Ze somt op: "Blikken eten, treetjes tandpasta en pakjes paracetamol." Waden rijdt vrijdagavond voor de zoveelste keer naar de Winners Church in Tilburg. Daar worden spullen uit heel Brabant verzameld.

Uiteindelijk gaan die spullen vanuit Tilburg naar het Rotterdamse initiatief Make St. Maarten Great Again. "Aan het eind van de maand wordt alles vanuit daar naar het eiland verscheept", zegt Waden. De spullen blijven binnenstromen. "Zondag heb ik weer een ritje gepland."

TAPECC Haarlem